woensdag 19 december 2012

Hockey tegen onderzoek multifunctioneel stadion


Als PvdA hebben we het college gevraagd om een onderzoek in te stellen naar een multifunctioneel, o.a. hockey en voetbal, sportstadion in de Genneperparken (zie blog van 4 februari 2011). De Fontys Sport Hogeschool en Innosport hebben gezamenlijk aangeboden om dit onderzoek uit te voeren. Zo’n stadion zou, als het haalbaar is, een unicum zijn in Nederland en misschien wel in Europa. En voor Eindhoven, als stad met innovatie, design en sport hoog in het vaandel, zou het ook een prachtig project kunnen zijn. Waarbij de PvdA zich als geen ander realiseert dat het financieel, zowel de investering als de exploitatie, haalbaar moet zijn. Een kort en krachtig onderzoek naar technische en financiĆ«le haalbaarheid, op hoofdlijnen, zou hierover uitsluitsel kunnen geven.

Hockeyclubs.
Op de dag van de behandeling van dit onderwerp ontving de Raad een brief van twee hockeyverenigingen, EMHC en Oranje Zwart. Beide partijen stellen zich nogal conservatief op, oftewel ze zijn tegen dit onderzoek. Interessant was de argumentatie.


1. Vervreemding.
Met een multifunctioneel stadion wordt volgens de hockeyclubs het verbinden van breedte en topsport moeilijker, waarbij o.a. als argument gebruikt wordt dat deze ‘vervreemding’ tussen top en breedte de oorzaak was van het ‘bijna-faillissement ’ van Oranje Zwart. Boeiend om dit zo te benoemen, immers het recente ‘bijna-faillissement ‘ overkwam Oranje Zwart in de tijd dat alle velden van de club nog gewoon bij elkaar lagen. De link tussen ‘vervreemding’ en de financiĆ«n lijkt mij voor OZ contraproductief als argument. Verder moet de vraag zijn of vervreemding veroorzaakt wordt door fysieke distantie, of door iets anders. Ik denk het laatste. Komt nog bij dat men helemaal nog niet weet hoe de situatie straks wordt, immers daar hebben we het onderzoek voor nodig.

2. Provinciale subsidie.
Het tweede argument is de subsidie vanuit de provincie waarmee men bezig is (€ 2 miljoen). Een belangrijk bedrag, maar ook hier weer de aanname dat een onderzoek naar de mogelijkheden van een multifunctioneel stadion de subsidie in gevaar brengt. Integendeel, als er een innovatief multifunctioneel stadion komt dat zou er wel eens meer subsidie beschikbaar kunnen komen. Immers er is sprake van een innovatieproject en er komt ruimte voor meer groen in de Genneperparken. En laten dit nu net twee beleidspunten zijn waar de provincie respectievelijk € 120 miljoen (innovatiefonds) en € 240 miljoen (groenfonds) voor beschikbaar stelt de komende tijd. Misschien dat er dus wel meer in het vat zit.

3. Timing.
Men stelt dat uiterlijk 2016 alles in kannen en kruiken moet zijn. Maar dit onderzoek, dat zeker niet veel tijd in beslag gaat nemen, kan gewoon naast de voorbereiding van de hockeyclubs lopen. De PvdA vraagt niet om dit proces stil te leggen gedurende het onderzoek.

4. Open complex.
De hockeyclubs willen een open complex. Ook hier weer de aanname dat dit in  de nieuwe situatie van een multifunctioneel stadion niet mogelijk zou zijn. Een voorbarige conclusie dus.

5. Grasmat.
De grasmat voor tophockey is anders dan voor topvoetbal. Dat klopt, en daar zijn we ons bewust van. We hebben als PvdA dan ook gesprekken gevoerd met Desso en DOMO sports & leisure fields. Maar het gaat niet om wat nu kan, maar wat over een paar jaar tot de mogelijkheden behoord. En deze innovatieve bedrijven lijken hierin wel mee te willen denken. Zonder garantie overigens dat het kan of lukt, maar daar is dit onderzoek nu juist voor.

6. Kosten.
De hockeyclubs stellen tot slot dat het allemaal te duur wordt (bv. uitwisselbare grasmatten). Maar wederom is dit een prematuur vooroordeel, immers dat is nu juist wat we willen onderzoeken.

Jammer.
Kortom erg jammer dat de hockeyclubs er zo in staan. Defensief en behoudend. Als Steve Jobs deze houding had gehad, hadden we veel innovatieve concepten gemist. Daarnaast is er in de brief van de hockeyclubs sprake van een groot eigen plan. We geloven direct dat er mooie ambities liggen en we zijn hier ook erg over te spreken. Maar helaas kennen we deze ambities als Raad nog niet. En verder is het absoluut niet uitgesloten dat deze ambities ook gerealiseerd kunnen worden met een multifunctioneel stadion. Sterker nog, misschien wordt het allemaal nog wel veel beter.
Of, en dat weten we niet, het kan zomaar zijn dat uit het onderzoek komt dat een multifunctioneel stadion niet haalbaar is. Maar dan hebben in ieder geval de mogelijkheden onderzocht. En zonder onderzoek zullen we het nooit weten. Dus bestuurders van de hockeyverenigingen, stel je open en denk en doe actief mee. Wie weet tot wat voor moois het kan leiden. Immers, creativiteit is je omringen met mensen die het niet met je eens zijn en hiervoor openstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten