vrijdag 26 augustus 2011

...ik mis je - I miss you


‘Wat je raakt is kunst’, zei gisteren iemand tegen mij tijdens de opening van de tentoonstelling '...Ik mis je - I miss you'.
Deze mooie tentoonstelling van hedendaagse kunst uit de collectie van Henk en Leonie Pijenburg lijkt wel gebaseerd op dit thema. Spannend, uitdagend, kleurrijk, kritisch, ugly, passie, troostend, bevrijdend, gewoon mooi, ..., alle denkbare gevoelens passeren als je door deze krachtige expositie in de Krabbedans loopt. Het ‘raken’ is ook het uitgangspunt van de collectie van Henk. ‘Als het me maar raakt, tot in mijn darmen aan toe’, stelt hij in een interview in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 27 augustus. Naast werk uit de imposante graffiti collectie van Henk, o.a van Koor, Quik, Rammellzee, Zephyr en Noc167, bevat de tentoonstelling veel mooi werk van eigentijdse kunstenaars, zoals onder andere Aaron van Erp. De inrichting van de expositie daagt ook uit. De kleurrijke en spetterende graffiti van Koor, aan beide zijde geflankeerd door twee donkere en morbide werken van Aaron van Erp, roepen gezamenlijk een heel ander gevoel en spanning op dan dat de werken afzonderlijk zouden doen. De kunstenaars, van een andere generatie en achtergrond, versterken elkaar in hun gezamenlijke compositie tegen de grote witte wand van de Krabbedans.
En tussen deze kunst hangen schilderijen van kinderen die Henk in zijn jonge jaren als tekenleraar in Helmond heeft les gegeven volgens zijn methode ‘Leven, beleven en ontdekken’. Prachtige stukken die voor de argeloze voorbijganger naadloos opgaan in de collectie van gerenommeerde kunstenaars. Als het je maar raakt dus!
Beeldende kunst, het woord zegt het eigenlijk al, gaat dus om beeld en niet over taal om deze beelden te verklaren of te duiden.
Een aanrader, deze prachtige expositie ...ik mis je - I miss you in de Krabbedans, die nog loopt tot 3 oktober.

Quik - Lin Felton

Aaron van Erp

Samuel Salcedo

Kindertekening

1 opmerking:

  1. Dit soort zaken geeft een stad kracht. Een verademing temidden van veel hilariaprullaria

    BeantwoordenVerwijderen