donderdag 14 januari 2010

Eindhoven energieneutraal in 2045, why not ?


Een energieneutrale stad wekt evenveel duurzame energie op als er wordt gebruikt. De CO2-emissie is dus nul. Het Eindhovens college heeft de ambitie geformuleerd om dit doel uiterlijk in 2045 in Eindhoven te bereiken. Een stevige en gedurfde ambitie die om een grote inspanning vraagt. Aan de andere kant valt er ook veel te winnen. Een schone stad, onafhankelijkheid van de eindige voorraad fossiele brandstoffen en de hiermee verbonden prijsstijgingen en last but not least zijn we niet meer afhankelijk van instabiele en onrustige energieleveranciers zoals Rusland en het Midden-Oosten.
Daar komt nog eens bij dat duurzame technologie de toekomst heeft. En Eindhoven heeft een rijke geschiedenis van technologische vondsten. Hier zijn uitvindingen gedaan en initiatieven genomen die de wereld hebben beïnvloed. Vernieuwen en verbeteren zit in de genen van deze stad. Hiermee kunnen we opnieuw grote successen boeken. Dat is goed voor de wereld van onze kinderen, maar ook voor nu.
De ambitie van de gemeente is dus goed, maar toch wringt de schoen nog ergens. Waarom? Omdat er nét niet helemaal wordt doorgepakt. De missing link in de plannen tot op heden is een sterk Gemeentelijk Duurzaam Energiebedrijf dat de power heeft om Eindhoven binnen de gestelde termijn energieneutraal te krijgen. Een Eindhovens energiebedrijf, van en voor de inwoners van de stad. En met alle respect voor het ambtelijk apparaat, maar voor de realisatie van dit soort ambities is een organisatie nodig die onbevangen aan projecten kan sleuren en ze los van de ambtelijke mores vlot kan trekken in alle mogelijk denkbare publiek-private samenwerkingsvormen. Er moeten immers nieuwe en tot nu toe ongebaande wegen begaan worden. ‘Pionieren’ en ‘ondernemen’ zijn de kernwoorden. Taken waar de gemeente niet op is ingericht en competenties die niet in eerste instantie verwacht mogen worden bij een ambtenaar.
Het college heeft de lat hoog gelegd, waarvoor complimenten. Maar het college moet hier nu ook consequenties aan verbinden en vol doorpakken door in te zetten op een eigen Gemeentelijk Duurzaam Energiebedrijf.
Misschien geldt hiervoor wel de uitspraak van Robert Kennedy (1925-1968): 'There are those who look at things the way they are, and ask why ... I dream of things that never were, and ask why not?'.

1 opmerking:

  1. Mooi zo'n Blog zeg. Zie dat steeds meer overheid opener en transparanter worden. Wellicht ook iets om deel te nemen aan de veiligheidsdiscussie op http://blog.politieeindhoven.nl ?
    groeten Joost

    BeantwoordenVerwijderen